El moment fonamental del cicle de l’eruga del pi o processionària es desenvolupa durant l’inici de la primavera, quan totes les erugues migren. El contacte d’aquest insecte amb la pell del ca desencadena una dermatitis urticant. El diagnòstic precoç és fonamental per limitar les seqüeles i la millor mesura contra aquesta intoxicació per contacte és la prevenció evitant el contacte amb erugues.

El ca principalment i, només ocasionalment el moix, solen ser les víctimes del contacte. Aquesta es pot produir amb una filera de processionària en moviment, amb nius caiguts al terra que desprenen a l’entorn pèls urticants o, molt ocasionalment, pèls que arriben amb el vent i que provoquen afeccions oculars.

La localització més freqüent és oral, que es pot classificar en inflamació de la llengua o llavis; que poden arribar a necrosar-se i provocar úlceres a la llengua.

Si el teu ca entra en contacte amb erugues, es pot rentar la boca amb aigua tèbia, però el més important és anar ràpidament al veterinari per administrar un tractament.