La Leishmaniosi és una malaltia provocada per un paràsit (leishmania), que envaeix diferents òrgans del ca i provoca lesions de diversa consideració; pot inclús causar la mort del ca. Es manifesta mitjançant problemes a nivell renal, lesions a la pell, lesions a les articulacions, lesions oculars i al voltant dels ulls.

S’estima que un 13% dels cans adults estan afectats per aquesta malaltia en la nostra zona. Entre els mesos de desembre a març son els mesos òptims per realitzar una prova serològica anual, mitjançant una simple extracció de sang per detectar si el seu ca està infectat per leishmania. El diagnòstic també pot ser clínic, si el nostre ca presenta algun dels símptomes abans citats.

La prevenció és una part fonamental per evitar la picada del mosquit. Existeix una vacuna anual que presenta una eficàcia clínica aproximada del 72%. Els collars i les pipetes repelents ajuden a disminuir el nombre de picades, i per tant, el risc de transmisió de malaltia. Però la millor prevenció és diagnosticar la malaltia abans de que apareguin els símptomes, per això es recomana realitzar un test serològic anual.